Alles wat je wil weten over de menstruatiecup

De tijd dat mensen die menstrueren de keuze hadden tussen tampons of maandverband zijn al lang voorbij. Tegenwoordig is er heel wat keuze als het op period products aankomt. De menstruatiecup is niet nieuw, maar wint de laatste tijd wel aan populariteit, en terecht!

Wat is een menstruatiecup?

Een menstruatiecup is een siliconen kuipje dat je, zoals een tampon, inbrengt in je vagina om je menstruatiebloed op te vangen. Onderaan de cup zit een steeltje. Dat steeltje gaat mee in je vagina, in tegenstelling tot een tampon, waarbij het draadje uit je vagina komt. Het steeltje zorgt ervoor dat je de onderkant van de cup beter kunt vastgrijpen, maar dient niet om aan te trekken.

Hoe gebruik je de cup?

Voor je de cup inbrengt, is het belangrijk om je handen goed te wassen. Is het de eerste keer dat je de cup gebruikt? Steriliseer ‘m dan even door ‘m zo’n 5 minuten in kokend water te leggen.

Wanneer je klaar bent om de cup in te brengen, plooi je de cup een beetje, zodat je ‘m makkelijk kunt inbrengen. Hieronder zie je twee populaire methodes, maak doe vooral wat werkt voor jou. Practice makes perfect!

Bron: Organicup

Ga in een comfortabele houding staan of zitten, bijvoorbeeld met je benen open op de rand van het toilet of met één been op de badrand. Hou de geplooide cup onderaan vast, breng ‘m volledig in en maak dan een draaiende beweging, zodat hij volledig openplooit en er een vacuüm ontstaat. Dat vacuüm zorgt ervoor dat de menstruatiecup niet zal lekken. Controleer of de cup volledig opengeplooid is, door met je vinger langs de rand te voelen.

Als het inbrengen niet zo vlot gaat, kun je wat glijmiddel gebruiken. Tip: oefen het inbrengen wanneer je niet ongesteld bent, zodat je je tijdens je menstruatie niet druk hoeft te maken.

Eens je de cup correct hebt ingebracht, mag je ‘m zo’n 8 tot 12 uur laten zitten. Nadien knijp je met je vingers de onderkant van de cup bij elkaar om het vacuüm los te maken en dan kun je de cup eruit halen. Giet de inhoud van de cup in het toilet, spoel ‘m even uit met wat water en breng de cup terug in.

Wat met openbare toiletten?

Doordat je de cup tot 12 uur mag laten zitten, is de kans groot dat je kunt wachten tot thuis om ‘m eruit te halen. Is dat toch geen optie? Maak je cup dan schoon met wat wc-papier en zorg dat je je handen eerst goed wast.

Hoe maak je de menstruatiecup weer schoon?

Voor en na elke menstruatie moet je de cup zo’n 5 minuten in kokend water leggen. Tijdens je menstruatie is het voldoende om ‘m elke keer goed uit te spoelen. Zorg ook dat de luchtgaatjes schoon en vrij zijn, anders trekt de cup niet goed vacuüm.

Past zo’n cup wel in mijn vagina?

Op het eerste zich kan zo’n menstruatiecup er best intimiderend uitzien, maar maak je geen zorgen, hij past heus wel in je vagina. Bovendien zijn er verschillende maten en merken verkrijgbaar. De meeste merken maken een onderscheid tussen mensen die nog nooit vaginaal bevallen zijn en mensen die wel al een kindje gekregen hebben. Sommige merken, zoals Organicup, verkopen ook een mini-formaat voor tienermeisjes.

Voel je de menstruatiecup zitten?

Als de menstruatiecup correct ingebracht is, zou je de cup niet mogen voelen. Soms kan het wel zijn dat het steeltje wat te lang is, want ieder lichaam is anders. Bij de meeste cups kan je het steeltje zelf korter maken door er een stukje af te knippen (doe dit uiteraard niet wanneer de cup ingebracht is).

Kun je de cup ook ‘s nachts gebruiken?

Het is geen probleem om de menstruatiecup ‘s nachts te gebruiken. Maak je je toch zorgen? Dan kun je voor de zekerheid (herbruikbaar) maandverband of menstruatieondergoed dragen als extra beschermlaagje.

Kun je zwemmen/sporten/seks hebben met een menstruatiecup in?

Zwemmen, sporten, kopstand doen met een menstruatiecup is geen probleem. Wanneer de cup correct is ingebracht, zul je ‘m niet eens voelen zitten. Seks hebben met penetratie met een gewone menstruatiecup in, kan helaas niet. Dat kan wel met sommige andere period products, zoals de nixit. Doordat de cup volledig in je zit, is orale seks wel mogelijk.

Kan de menstruatiecup verloren geraken in mijn lichaam?

De menstruatiecup kan doorheen de dag iets hoger komen te zitten, maar kan zeker niet verloren gaan in je lichaam.

Waarom zou ik overschakelen op de menstruatiecup?

Tampons en maandverband zijn erg slecht voor het milieu en zitten bovendien vaak vol met chemische stoffen. Een menstruatiecup is herbruikbaar, vrij van die chemische stoffen en gaat vaak wel 10 jaar mee. Uiteraard voelt niet iedereen zich comfortabel bij het gebruik van een cup, dus voel je niet schuldig als het niet werkt voor jou, er zijn nog heel wat andere milieuvriendelijke period products.

Hoe vind ik de juiste cup voor mij?

Er zijn heel wat verschillende merken op de markt. Cupkiezer heeft een quiz ontwikkeld om je te helpen bij je keuze. Soms moet je meerdere cups proberen voor je the one vindt.

Heb je een spiraaltje? Vraag dan advies aan je dokter of gynaecoloog, want niet alle menstruatiecups zijn geschikt in combinatie met een spiraal.

Opgelet: wij zijn geen dokters. Voor medisch advies contacteer je best je huisarts. Heb je nog vragen over de menstruatiecup? Stuur ons dan gerust een berichtje!

Delen: