Hoe leven met minder spullen je gelukkiger kan maken

Minimalisme is hip. Iedereen heeft ondertussen wel van Marie Kondo gehoord en we pinnen massaal Scandinavische interieurs op onze Pinterestborden. Leven met minder spullen lijkt ons gelukkiger te maken, maar hoe komt dat eigenlijk?

Meer tijd

Spullen organiseren, opruimen, stof afdoen: het wordt allemaal eenvoudiger als je minder spullen hebt. Hoe minder spullen je hebt, hoe minder dingen je moet onderhouden. Ook kuisen en afstoffen gaat veel sneller als je niet eerst tien dingen aan de kant moet zetten. Minder spullen hebben kan je heel wat tijd besparen die je dan weer kan gebruiken om dingen te doen die je graag doet. Weekenden lang poetsen is verleden tijd als je elke dag een kwartiertje of halfuurtje de tijd neemt om alles even op te ruimen.

Meer rust

Focussen is moeilijk in een rommelige of volle ruimte. Leer genieten van open ruimtes of kalere muren. Een opgeruimd huis zorgt vaak ook voor rust in je hoofd, dat is een tip die opruimcoach Nele Colle ook vaak geeft.

Ontdekken wat écht bij je past

Heb je veel spullen in huis die je ooit kocht omdat je ze ‘hoort te hebben’ of die je kocht voor de persoon die je graag zou willen zijn? Bekijk al je spullen goed en bewaar enkel dingen waar je gelukkig van wordt of die je regelmatig gebruikt omdat ze nuttig zijn.

Als je al de rest weg doet, ontdek je wat er bij je past en wie je bent op dit moment in je leven. Die hele hoop fitnessmateriaal die je kocht toen je je voornam om dit jaar echt meer te sporten, maakt je waarschijnlijk niet gelukkig als je het nooit gebruikt. Dat loslaten kan een hele opluchting zijn.

Bewuster leven

Wanneer je meer tijd en meer rust hebt en ontdekt wie je écht bent, kun je bewuster in het leven staan. Waarom zou je spullen bijhouden waar je niet oprecht blij van wordt? Soms is het moeilijk om ergens afscheid van te nemen, zeker als het een cadeautje was van iemand, maar je wordt er waarschijnlijk wel gelukkiger van.

Doordat je minder spullen hebt, worden de dingen die je wél houdt ook betekenisvoller en draag je er beter zorg voor. Als je je voor je iets nieuws koopt even afvraagt of je dat item wel echt nodig hebt, maak je bewustere keuzes en voorkom je dat je een heleboel dingen verzamelt die je eigenlijk niet nodig hebt (en ook weer moet afstoffen).

Delen: