Kristallen voor beginners: zo gebruik je ze

Kristallen zijn relatief zachte stenen die bestaan uit één mineraal. Ze worden al eeuwenlang gebruikt voor genezing en bescherming. Elk kristal heeft z’n eigen ‘betekenis’ of werking. Ontdek welke kristallen bij jou passen en verwerk ze in je rituelen. Bovendien zijn ze ook heel mooi. Baat het niet dan schaadt het niet, toch?

Welk kristal kies je?

Een kristal kies je eigenlijk gewoon met je intuïtie. Je kunt ervoor kiezen om eerst wat informatie op te zoeken en dan op zoek te gaan naar een specifiek kristal dat zou helpen met iets waar jij mee zit, bv. tegen verdriet of voor een betere spijsvertering. Maar je kunt ook andersom tewerk gaan en gewoon enkele kristallen bekijken en er eentje kiezen dat je aanspreekt. Welk kristal trekt jouw aandacht? Wat voelt er goed?

De werking van alle verschillende kristallen opsommen is onmogelijk, maar er zijn enkele populaire kristallen die ideaal zijn om mee te beginnen. Let op: gebruik een kristal uiteraard nooit ter vervanging van medische of psychologische begeleiding.

 • Rozenkwarts: de steen van de (zelf)liefde, werkt helend en kalmerend, en bevordert empathie en openheid
 • Bergkristal: heeft een enorme geneeskracht en geeft energie
 • Amethist: geeft rust, beschermt en zuivert, en bevordert zelfinzicht en intuïtie
 • Citrien: geeft energie, levensvreugde en moed, en trekt geluk en rijkdom aan
 • Zwarte toermalijn: helpt bij angst, reinigt en beschermt, en verwijdert negatieve energie, helpt om te aarden

Het kan ook handig zijn om een boek of kristalgids in huis te halen waarin de werking van verschillende kristallen wordt uitgelegd, maar je vindt natuurlijk ook heel veel informatie online.

Hoe gebruik je kristallen?

Kristallen kun je eenvoudig verwerken in je dagelijks leven en je rituelen. Hieronder vind je enkele suggesties, maar doe vooral wat goed voelt. Niets moet en alles mag.

 • Steek je favoriete kristal in je broekzak zodat je het altijd bij je draagt.
 • Leg een kristal in je waterfles zodat het kristal je water infused (opgelet: sommige kristallen lossen op in water, dus zoek dat eerst even op).
 • Verwerk kristallen in je beautyritueel door bijvoorbeeld een gua sha of gezichtsrollen te gebruiken of koop beautyproducten waar kristallen in verwerkt zitten.
 • Hou een kristal vast bij het mediteren.
 • Maak een altaar waar je ook kristallen op legt.
 • Experimenteer eens met een yoni egg.

Is je kristal nieuw of heb je het vaak gebruikt? Vergeet dan niet om het op te laden met nieuwe energie. Dit kun je doen door ze bijvoorbeeld een nachtje buiten te leggen bij volle maan.

Waar koop je ze?

Kristallen kun je op heel wat plaatsen kopen, zowel online als in winkels. Stel genoeg vragen over waar ze vandaan komen. Iemand die kwaliteitsvolle kristallen verkoopt en weet wat hij/zij doet, beantwoordt met plezier al je vragen. Enkele webshops die wij aanraden zijn:

Delen: