In gesprek met opruimcoach Nele Colle

De eerste stap naar minimalisme gaat vaak over ontspullen, maar hoe doe je dat nu? Als je er niet alleen aan wilt beginnen, kan je altijd de hulp van een opruimcoach inschakelen. Nele Colle is zo iemand. Ze helpt mensen rust te creëren in hun huis en hun leven door samen met hen te ontspullen, opruimen en organiseren. Haar eigen weg naar een eenvoudiger en duurzamer leven deelt ze op mamaruimtop.be en ze schreef het boek JOMO.

‘Ik ga samen met mensen aan de slag om terug overzicht te krijgen over hun spullentijd of administratie. Het is niet de bedoeling dat ik mensen hun huis kom opruimen, want daar leren ze niets uit. Het is echt coaching, we doen het samen. Ik wil een gedachtenverandering op gang brengen. Wat mij drijft is duurzaam denken op gang brengen, de circulaire economie stimuleren.’

‘Ik begin met een intakegesprek, waarbij ik vragen stel om een indruk te krijgen. Iemand vroeg me bijvoorbeeld om de keuken aan te pakken, maar eigenlijk ging het om de huisadministratie, want het keukeneiland lag vol met papieren. Na dat gesprek bedenk ik een persoonlijke strategie en dan gaan we er samen tegenaan. Twee tot vier weken na de laatste sessie, neem ik nog eens contact op voor een check-up. Natuurlijk ben ik ook benieuwd naar het resultaat op lange termijn.’

Opruimkriebels

‘Als ik er nu op terugkijk, heeft het organiseren eigenlijk altijd in mij gezeten. Ik had altijd het gevoel dat ik overdreef, dat ik moest loslaten. Op een dag was ik een vriendin aan het helpen met opruimen en toen realiseerde ik mij dat er mensen zijn die het zelf niet leuk vinden om orde te scheppen of er geen zicht op hebben. Die mensen zijn vaak al een stuk geholpen met een simpele opmerking als: Zou je dat niet daar leggen?’

‘Die avond ben ik beginnen googelen en zo ben ik bij opruimcoaching terechtgekomen. Ik heb een opleiding gevolgd tot opruimcoach en daar heb ik veel gelijkgestemden ontmoet. Dat gaf me de bevestiging die ik nodig had. Het is een heel praktische invalshoek waar nood aan is om ook duurzaam denken op gang te brengen. Ik zie minimalisme en ontspullen niet als een trend, maar als een gevolg van onze consumptiemaatschappij. In een utopische, duurzame wereld is mijn job overbodig, maar we zijn erg materialistisch geworden.’

“Ik heb de indruk dat er een financiële taboe hangt rond een opruimcoach inschakelen. Je kan dat toch zelf? Je gaat daar toch niet voor betalen?”

Taboe

‘De grootste uitdagingen van deze job zijn dat mensen niet weten dat het bestaat en dat mensen niet om hulp willen vragen. Ik heb de indruk dat er een financiële taboe hangt rond een opruimcoach inschakelen. Je kan dat toch zelf? Je gaat daar toch niet voor betalen? Vroeger was een poetsvrouw iets voor rijke mensen, nu heeft iedereen er een. Vroeger werd gezwegen wanneer men naar een psycholoog gaat, nu verwijzen we zelf vrienden door naar ‘onze’ psycholoog. Investeren in jezelf is geen taboe meer. Volgens mij kan dat voor deze job ook evolueren. Het is oké om te investeren in een nieuwe start.’

Pinterest perfect

‘Soms krijg ik spullen in mijn handen waarvan ik de waarde niet goed inzie, maar deze spullen kunnen voor de klant in kwestie veel betekenen. Ik probeer me altijd zo goed mogelijk in te leven om te komen tot een systeem dat werkt voor de klant. En dat is niet per se het mijne.’

‘Bijna iedereen is ervan overtuigd dat we te veel spullen hebben, maar niet iedereen heeft daar last van. Het zijn de mensen die er wel last van hebben, die mijn doelgroep zijn. Je kan ook veel spullen hebben en ze toch goed organiseren. Ik vertrek vaak vanuit logica en kijk naar wat er aanwezig is. Het is aanvankelijk niet de bedoeling dat mensen nieuwe spullen gaan kopen om oude spullen beter te kunnen opbergen. Soms zie ik mooie dingen op Pinterest, maar ik wil het vooral haalbaar houden. En duurzaam.’

‘Ik heb ook een blog waar ik mijn eigen zoektocht op deel, want bij mij thuis is het ook niet allemaal perfect. Maar mijn eigen kleine stapjes kunnen ook anderen inspireren en dat is superleuk.’

Delen: