Verena van Free Mind Free Soul over kristallen, rituelen en hoogsensitiviteit

Verena is een 22-jarige bezige bij die zichzelf omschrijft als spontaan, creatief en intuïtief. Ze volgt een opleiding textiel, illustratie en kunstgeschiedenis en heeft haar eigen bedrijf: Free Mind Free Soul. Ze maakt juwelen met kristallen en natuurlijke decoratie in haar atelier in Mechelen, geeft workshops en zet henna-tattoo’s. LOEM ging met haar in gesprek over kristallen, rituelen en hoogsensitiviteit en wat het betekent om een heks te zijn. 

© Verena Piessens

“Dingen creëren is wat mij energie geeft. Vooral wanneer niets moet en alles kan. Dan kom ik echt in een flow terecht en kan ik uren blijven doorgaan. Ook een betekenisvolle babbel met iemand of wat dansen in mijn kamer kan mij een echte boost geven.

De natuur is mijn inspiratiebron. Als ik dingen maak, wil ik dat met natuurlijke materialen doen. Wat heel belangrijk voor me is, is nadenken over waar die materialen vandaan komen. Soms gebruik ik bijvoorbeeld vlinders in mijn creaties, maar ik zou nooit vlinders aankopen die bewust gedood zijn. De vlinders die ik gebruik zijn exemplaren die een voelspriet kwijt zijn of waar een stukje af is. Bij mij is er ook een hoekje af, dus dat mag bij mijn vlinders ook zo zijn (lacht). En zo worden ze niet weggegooid, want dat zou ik zonde vinden.

© Verena Piessens

Vorig jaar ben ik afgestudeerd als kleuterjuf. Ik heb een heel eigen visie op onderwijs. Ik zou met die kindjes regelmatig de natuur in willen trekken. Dit jaar is mijn creatief jaar, maar volgend jaar begin ik een nieuwe bacheloropleiding rond kunst.

Daarnaast blijf ik ook met mijn bedrijf bezig, daar zie ik mezelf nooit mee stoppen. Voltijds aan mijn bedrijf werken doe ik bewust niet, want ik wil blijven creëren omdat ik het leuk vind, niet omdat het moet. Ik merk dat mijn creativiteit wordt beperkt als ik te veel bestellingen in één keer moet afwerken.

Een jaar geleden ontdekte ik dat ik een hoogsensitief persoon ben. Ik heb altijd het gevoel gehad dat ik anders naar dingen keek dan anderen, dan ik over andere dingen wou praten, dat ik anders was. Wanneer er iets fout loopt, heb ik vaak het gevoel dat dat mijn schuld is. Dat vraagt veel energie. Vroeger werd ik ook gepest. Toen ik ontdekte dat ik HSP ben, vielen voor mij de puzzelstukjes in elkaar en kon ik ook dat pesten van vroeger een plaats geven.”

Kristallen

“Als kind verzamelde ik al kristallen, ik denk dat ik ongeveer zes jaar oud was toen ik ermee begon. Mijn oma las tarotkaarten en mijn mama was altijd veel bezig met kruiden. Tegen mijn vriendjes op school zei ik dat mijn mama een kruidenheks was. Het zit dus echt een beetje in de familie.

Als mijn oma iets kwijtraakte in huis, vroeg ze mij om een plattegrond van het huis te tekenen. Daar ging ze dan met haar pendulum over, in de hoop dat het zou aanduiden waar het voorwerp lag. Ik vond dat fantastisch om te zien. Ik was toen al helemaal into magie.

Mezelf een heks noemen, vind ik moeilijk, niet omdat ik bang ben voor reacties, maar eerder omdat ik niet goed weet of ik mezelf wel een heks MAG noemen. Wanneer ben je een echte heks? Als je spiritueel en intuïtief bent? Als je veel met de natuur bezig bent? Vanaf dat ik er zelf zeker van ben dat ik een heks ben, zou ik het wel zo tegen anderen durven zeggen. Ik wil het stigma dat rond het woord heks hangt doorbreken, daar heeft de podcast van Heksen Dragen Sneakers mij ook heel erg mee geholpen.

Citrien is mijn all time favorite als het over kristallen gaat. Het heeft mij altijd al aangetrokken. Citrien straalt een warme energie uit en trekt geluk aan. Op mijn 16de maakte ik er een juweel mee. Toen ik dat juweel een week lang dag en nacht gedragen had, liep ik rond als een echt springkonijn. Toen heb ik geleerd dat ik af en toe een break van de citrien nodig heb (lacht).

© Verena Piessens

Het mooie aan kristallen vind ik dat wanneer je je ervoor openstelt, ze vanzelf naar je toekomen. Onlangs liet ik me erg meeslepen door een toxische vriendschap. In diezelfde periode was ik voor mezelf juwelen met labradoriet aan het maken. Een klant vroeg me toen toevallig om de betekenis van labradoriet. Toen ik het ging opzoeken, bleek dat het helpt bij toxische relaties en het je beschermt tegen negativiteit. Het is een mooi voorbeeld van hoe kristallen op je pad komen.

Mijn mantra is dan ook ‘Free your mind. Free your soul’. Als je openstaat voor dingen en niet vastzit in je eigen gedachten, dan krijg je vrijheid en kun je gelukkig worden. Een intentie die ik onlangs voor mezelf stelde was: ‘I’ll make space to just be‘. Ik mag hier staan. Ik mag gewoon zijn wie ik ben. Daar wil ik aan werken.”

Rituelen

“Ik hou er niet van om dingen op een bepaald moment te doen, omdat het zo hoort. Tijdens de vorige nieuwe maan voelde ik mij echt ne pudding, dan heb ik geen zin om uitgebreide rituelen te doen. Ik heb toen wel mijn kamer opgeruimd en een zelfgemaakte smoke stick aangestoken. Mijn mood was meteen veel beter.

Smoke sticks maken is voor mij ook echt een ritueel. Ik pluk zelf de bloemen en kruiden die ik wil gebruiken, kies een kristal, bind alles samen. Ik kan heel hard genieten van zo’n stick samenstellen en gebruiken. Als ik een echt me-time moment wil, dan geef ik mezelf een Gua Sha massage.

Tijdens de volle maan (en als ik er zin in heb) leg ik mijn kristallen op de vensterbank om op te laden in het maanlicht. Het allerleukste vind ik om ze de volgende ochtend bij elkaar te leggen en er een kijkmeditatie mee te doen. Dan kijk ik ernaar alsof ik ze nog nooit eerder gezien heb en dan komt er zoveel schoonheid binnen.” 

Verena’s klein gelukske: “Als mijn kat Linus ‘s ochtends nog even komt knuffelen in bed, is dat echt een klein gelukske voor mij. Hij doet het niet altijd, want soms kan ik nog zo mijn best doen en blijft hij koppig op z’n plekje liggen. Maar als hij dan een ochtend wél komt knuffelen, geniet ik er des te meer van.”

Delen: