Durf jij je Vlaming te voelen?

Kunstenaarsduo Jasper Declercq& Noortje Palmers, die vorig jaar Instagram op z’n kop zetten met Taboob, lanceren vandaag, op de Vlaamse feestdag een nieuw project samen met grafisch ontwerper Johan Theeuwes. Hun doel? De Vlaamse vlag terug claimen.

Geef toe, jezelf ‘Vlaming’ noemen heeft een beetje een vreemde, rechtse bijklank gekregen. Durf jij het nog vrijuit te zeggen? En vooral: kun jij je er nog mee identificeren? Want hoe ziet ‘een Vlaming’ er eigenlijk uit?

“De Vlaamse Leeuw, het ‘Vlaamse’ gevoel, de ‘Vlaamse’ kleuren en zelfs ‘de Vlaming’ zijn gekaapt door de rechtse politieke partijen. Zij hebben een monopolie genomen op ‘Vlaamsheid’. En daar zit hem ook het probleem,
want het beeld van ‘de Vlaming’ dat zij uithangen, is maar een deel van de gevarieerde groep mensen die we vandaag zien: jong en oud, van eerste tot honderdste generatie, wit, zwart en alles ertussenin, christen, jood, moslim en atheïst, fan van Vlaamse schlagers en Azerbeidzjaanse rap”, vertellen Jasper en Noortje. “Wij willen de Vlaamse vlag opnieuw het symbool maken voor alle Vlamingen

Om de Vlaamse vlag opnieuw te claimen en inclusiever te maken, maakten de kunstenaars nieuwe vlaggen, met bijhorende staatsieportretten van uitlopende groepen mensen: Vlamingen met een handicap, Vlamingen met buitenlandse roots, LGBTQIA+, Franstaligen, vrouwen …

“Wie zijn de ‘échte Vlamingen’ en wie niet? Het valt veel mensen erg moeilijk om trots te zijn op Vlaanderen, want dat lijkt meteen een steunbetuiging aan een politieke overtuiging waar ze niet achterstaan.”

Het resultaat van dit project? Negen nieuwe Vlaamse vlaggen én straffe portretten van straffe mensen. Straffe Vlamingen.

“Aan de officiële vlag hebben we kleine accenten toegevoegd. Met minimale veranderingen ontstonden zo negen nieuwe vlaggen. Acht vlaggen die de grote diversiteit in Vlaanderen weergeven. En een negende vlag die overkoepelend werkt. Het is ons voorstel voor een nieuwe, inclusieve Vlaamse Leeuw.”

Fijne Vlaamse feestdag. Aan IEDERE Vlaming.

Lees er meer over op www.vlaamsevlag.be

Delen: