Wat zijn yoni eggs en hoe gebruik je ze?

Yoni is sanskriet voor de vrouwelijke geslachtsorganen (vulva, vagina en baarmoeder). Het woord Yoni wordt steeds populairder, misschien omdat we het woord ‘vagina’ niet graag gebruiken? Of omdat we meer aandacht aan onze yoni beginnen te spenderen?

In 2018 kregen yoni eggs veel (negatieve) aandacht toen Goop, het lifestylemerk van Gwyneth Paltrow, een boete van 145 000 dollar kreeg voor misleidende marketing rond yoni eitjes. Goop beweerde dat yoni eggs hormonen in balans zouden brengen, vrouwen meer seksdrive zou geven en zelfs voor een regelmatigere menstruatie zou kunnen zorgen. Ondanks de boete verkoopt Goop nog steeds yoni eggs, maar de medische beloftes hebben ze achterwegen gelaten.

Wat zijn yoni eggs nu eigenlijk?

Yoni eggs zijn kristallen (vaak jade of rozenkwarts) in de vorm van een ei die je inbrengt in je vagina. De bedoeling? Je bekkenbodemspieren trainen en meer verbonden worden met je lichaam.

Hoe gebruik je yoni-eitjes?

Je brengt het eitje in met de smalste kant (of de ‘punt’ van het eitje) naar beneden. Ontspan je en zorg dat je in een comfortabele houding zit of ligt.

Eens ingebracht kun je je bekkenbodemspieren trainen door het eitje een beetje naar buiten te duwen en dan weer naar binnen. Doe dit zo’n 10 minuten (stop uiteraard eerder als het niet goed voelt) en forceer niets.

Je kunt ook mediteren of yoga-oefeningen doen wanneer je het yoni eitje hebt ingebracht.

Voor en na gebruik moet je het eitje uiteraard goed schoonmaken met warm water en (PH-neutrale) zeep.

Welke maat moet ik kiezen?

Welke maat ideaal is voor jouw vagina, hangt af van hoe stevig je bekkenbodemspieren zijn. Heb je nog nooit eerder een yoni egg gebruikt? Ga dan voor een medium. Heb je al veel ervaring met bekkenbodemoefeningen, dan is een kleiner eitje misschien beter voor je. Je kunt ook setjes kopen met verschillende maten yoni eggs, zo kun je zelf experimenteren.

Sommige yoni-eitjes hebben ook een klein gaatje waar je een draadje flos (zonder munt!) kunt doorhalen, zo hoef je je geen zorgen te maken over dat je het eitje niet meer uit je yoni zou krijgen.

Opgelet!

Let op, gebruik yoni-eitjes niet wanneer je een soa, infectie, vaginale pijn of een spiraaltje hebt. Ook tijdens je menstruatie of zwangerschap mag je de eitjes niet gebruiken.

Verschillende gynaecologen waarschuwden ook al voor de gevaren van yoni-eieren. Laat ze niet te lang zitten, om toxic shock te vermijden en zorg dat je eitjes van goede kwaliteit koopt die niet poreus zijn. Het is sowieso altijd aangeraden om bij twijfel even advies te vragen aan je gynaecoloog.

Delen: